Sevgidoji: Corona/COVİD19 Nedir? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Korunuruz

Corona/COVİD19 Nedir? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Korunuruz



    


              Merhabalar herkese.
Pek neşeli bir giriş yapamayacağım. Bildiğiniz üzere Ülkece hatta dünyaca modumuz kaygılı,üzgün ve düşünceli ilerlemekte.Kötü günler geçiriyoruz ama her şeyin üstesinden gelmek mümkün bu hayatta. Sadece kurallara uyup tedbirlerimizi elden bırakmayarak olumlu sonuçlara yelken açabiliriz diye düşünüyorum.
Öncelikle tehlikenin ne olduğunu ne boyutta zararlar verdiğini bilmemiz gerekir.Olayı anlamadan önlemler alamayız ya da aldığımız önlemler yetersiz kalabilir. O halde gelin bakalım CORONA VİRÜS neymiş nerden gelmiş nelerden korkar...
Coronavirüsler, çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı virüslerdir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.oldukça tehlikeli ve ölümcüldür.
Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanmıştır. Hızlı bir şekilde yayılan bu virüs Çin'de ve daha sonra tüm Dünyada çok ciddi kayıplara yol açtı.
Örneğin Çin'de vaka sayısı 81.193 olarak açıklanırken ölü sayısı resmi makamlarca 3.132 olarak açıklandı. Ülkede sokağa çıkma yasakları getirildi fakat uyarılara kulak asmayan bir kitle sayesinde çok kısa bir sürede tüm ülkeyi etkisi altına almıştı. Her şey için çok geç kalınmıştı.
Dünya genelinde ise ölü sayısı 11 bin 399’a çıkarken,  İtalya 4 bin 32 ölümle salgının başladığı Çin’deki ölü sayısını geçti. Bunun sebebi İtalyan'ların  #evdekal çağrılarına uymayıp normal yaşantılarına devam etmesinden kaynaklıdır. Karantina çağrıları dinlenmiş olsaydı durum bugün bu noktaya gelmeyecekti. Öte yandan dünya genelinde vaka sayısı ise 275 bin 429’a ulaştı.
Gelelim Ülkemize;
Türkiye'de ilk vaka 11 Mart'ta görüldü.  ABD, Orta Doğu ve Avrupa temaslı olarak başlayan vakalardan 3'ü umreden dönenlerden görülmüştü. Yurt dışı teması risk olmaya devam ettiğinden tedbirleri sıkılaştırdılar.Diğer ülkelere giriş çıkışları kapattılar. Umreden dönen bütün vatandaşları karantina amaçlı öğrenci yurtlarına yerleştirdiler. Şuan vakanın 10. günündeyiz ve İtalya'yı geçmiş bir şekilde vaka sayımız 670 ölüm ise 9 olarak günceldir.
Ölen tüm hastalarımız yaşlı kesimdendir. Fakat, bu gençlerin ölmeyeceği veya hastalanmayacağı anlamına gelmiyor. Genç bireyler taşıyıcı görevi görüyor ve evindeki etrafındaki yaşlıların hayatlarını riske atmış oluyor.  Tablo şeklinde bırakıyorum aşağıya  durumun ciddiyetini anlayacaksınız.







Belirtilerinden bahsedelim biraz;
Ateş
Öksürük
Nefes darlığı
İshal(Daha az)
Bulantı ve kusmadır
  Peki bizler ne yapmalıyız ?
Bol su ve sabun hayatımızı sevdiklerimizi korumamız için iyi bir silah. Tabi biz Türk'ler olarak su ve sabun beraberinde ülkedeki tüm kolonya stoklarını zorladık. Su ve sabunun olmadığı anlarda kolonya veya antibakteriyel jeller, ıslak mendiller gibi yardımcı silahlara ihtiyaç duyuyoruz mecburen. Ülkede sokağa çıkma yasağı yazılı olarak yok ama evde kalıp kendimizi ve sevdiklerimizi korumamız gerekiyor. Eğer karantina moduna devam etmezsek sevdiklerimizi bir daha göremeyeceğiz. İleriye dönük hayallerimizi planlarımızı yaşayamayacağız, yaşatamayacağız...
Ellerimzi sık sık,en az 30 sn süreyle su ve sabunla yıkamalıyız.Küçük çocukların da aynı şekilde ellerini yıkamasını sağlayalım
Su ve sabun yoksa kolonya var :)
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın. Yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanalım.
Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.Hatta hiç dokunmayın.
Corona Virüs belirtileri olan yada teşhisi konmuş hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
Kapı kolları ve oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve bunları dezenfekte edin.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız. 
Malesef ki şuan COVID-19 enfeksiyonuna karşı geliştirilmiş bir aşı henüz yoktur. Kendinizi korumak demek sevdiklerini korumak demektir. Hepimiz birimiz,birimiz hepimiz için...

Bu süreç geçene kadar evlerimizde dinlenip kitaplar okuyalım.Sevdiklerimizle zaman geçirelim. Ders çalışalım, yemek yiyelim,bol bol uyuyup dinlenelim. Zaten hepimizin dinlenmeye ihtiyacı vardı ve bir fırsat gibi düşünün moral bozmadan üzülüp sıkılmadan bu süreci atlatmaya çalışalım lütfen.
#Evindekaltürkiye









 Ellerini yıka









Temastan kaçın










Maske kullan













Kalabalık ortamlara yaklaşma














Bu yazıyı paylaşabilirsiniz:

4 yorum:

Değerli misafirlerim yazılarımı paylaşarak daha fazla kişinin okumasını sağlayabilirsiniz.Yazdığım konular hakkında düşüncelerinizi lütfen yorum kısmında paylaşınız.
Sevgidojiyle kalın

Öne Çıkan Yayın

DefiLand

 🚨🚨🚨YATIRIM TAVSİTESİ DEĞİLDİR 🚨🚨🚨 İlk zamandan beri takip ettiğim ve elimde tuttuğum Defi Land oyun projesi hakkında şimdiye kadar ne...

SON YORUMLAR